Прес-реліз. Будівництво енергоблоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС може відбутися без урахування думки громадськості? – Екоклуб – природоохоронна громадська організація

Верховна Рада України 12 січня 2011 року ухвалила Закон України «Про ратифікацію Угоди між Кабінетом міністрів України та Урядом Російської Федерації про співробітництво в будівництві енергоблоків № 3 та 4 Хмельницької АЕС». Згідно з цією Угодою сторони здійснюють співробітництво в проектуванні, будівництві та введенні в експлуатацію енергоблоків № 3 та №4 Хмельницької АЕС з урахуванням застосування існуючих конструкцій з реакторними установками типу ВВЕР-1000 проекту В-392. Уряд Російської Федерації надасть кредит на проектування, будівництво та введення в експлуатацію енергоблоків № 3 та №4 Хмельницької АЕС, сума, умови та порядок виділення якого будуть визначені в окремій Кредитній Угоді. Крім того, виконуючи умову часткового співфінансування з української сторони одним з джерел фінансування даного проекту буде цільова надбавка до вартості електроенергії.

«Енергетична стратегії України була прийнята під гаслом «досягнення енергетичної незалежності держави». Натомість, наш Уряд та Парламент взяли на себе зобов’язання упродовж усього періоду експлуатації блоків ХАЕС 3, 4 використовувати виключно російське ядерне паливо!» – говорить Олександра Коблова з НГО «Екоклуб» з м. Рівне. – «Тобто, наша країна бере російський кредит для будівництва російських блоків з російської допомогою, які працюватимуть виключно на російському пальному. Непогане доповнення до російського газу» – продовжує Олександра.

Парламентський Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи пропонував відкласти розгляд проекту Закону про ратифікацію до прийняття Закону «Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків № 3, 4 Хмельницької АЕС». Дану пропозицію було відхилено. Проте така пропозиція виглядала цілком закономірно. Адже відповідно до Закону України «Про порядок прийняття рішень про розміщення, проектування, будівництво ядерних установок і об’єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення», ядерний об’єкт можна будувати тільки на підставі окремого закону. Серед іншого, такий закон повинен містити результати референдуму з вивчення думки населення щодо нових атомних блоків, а також техніко-економічне обґрунтування (ТЕО), з оцінкою впливу на навколишнє середовище у тому числі. Саме у ТЕО українці, податки яких влада збирається витрачати на нові блоки, змогли би побачити заплановані економічні показники майбутніх блоків та ризики, що пов’язані з такими планами. На даний час такого закону чи навіть законопроекту щодо ХАЕС 3, 4 не існує.
Державний комітет ядерного регулювання України у проведеній Державній експертизі, зокрема, говорить таке:

«…Обстеження виконані у неповному обсязі, а саме:

• значна кількість приміщень, що знаходяться нижче нульової відмітки, не були обстежені, оскільки вони залиті водою;

• не були обстежені закладні деталі перегинів арматурних канатів та каналоутворювачів, значна частина яких була пошкоджена внаслідок пожежі у 1989 році.

3. Відсутня значна частина виконавчої документації залізобетонних і металевихбудівельних конструкцій енергоблоку № 3 ХАЕС….

4. Термін експлуатації існуючих будівельних конструкцій енергоблоку № 3 ХАЕС за результатами їхнього обстеження встановлюється без урахування вищенаведених зауважень, а їхня довговічність недостатньо обґрунтована навіть для спорудження цього енергоблоку з реакторною установкою типу ВВЕР-1000/В-320».

«Зрозуміло, що після подібних формулювань Енергоатому буде складно переконати незалежного регулятора та український народ у безпеці цієї вкрай сумнівної ідеї – будівництві ХАЕС 3, 4. Тому у нас виникає закономірне питання. Чи не хоче наша влада разом з НАЕК «Енергоатом» обійти прийняття закону про спорудження ХАЕС 3, 4? Адже Енергоатом вірить, що це не спорудження з нуля, а добудова. Ядерне лобі може зробити наступний хід і заявити, що ніякого такого спеціального закону у випадку так званої добудови не потрібно. Якщо подібне дійсно станеться, то це буде ще один великий крок у напрямку до другого Чорнобилю» – говорить Олександра.

Процедура будівництва ХАЕС 3, 4 повинна здійснюватися згідно чинного законодавства України. Послідовність прийняття рішення повинно включати проходження наступних етапів:

1) Підготовка та публікація ТЕО з оцінкою впливу на навколишнє природне середовище включно;

2) Референдум та громадські слухання;

3) Інформування сусідніх країн про можливі негативні наслідки такого проекту.

4) Подання законопроектів про спорудження ХАЕС3,4 до Верховної Ради

Замість спорудження нових збиткових та небезпечних атомних блоків Уряду України слід сконцентруватись на енергоефективності. Інвестиції в останню щонайменше вчетверо вигідніші від будь-яких нових генеруючих потужностей.

Контакти:
Екоклуб