Як сонячні електростанції для водоканалів забезпечують доступ до води у громадах під час відключень електрики – Екоклуб – природоохоронна громадська організація

Як сонячні електростанції для водоканалів забезпечують доступ до води у громадах під час відключень електрики

Як сонячні електростанції для водоканалів забезпечують доступ до води у громадах під час відключень електрики

Протягом останніх місяців енергосистема України зазнала значних руйнувань: ворог знищив близько девʼяти гігават генеруючих потужностей. Жителі громад вже відчувають наслідки – живуть в умовах планових та аварійних відключень. Щоб підтримати роботу критичної інфраструктури та забезпечити стабільніше водопостачання в умовах відключень, за підтримки міжнародної гуманітарної організації Екоклуб спільно з громадами збудував сонячні електростанції для водоканалів у постраждалих від війни регіонах. 

Серед таких – Сумська, Полтавська та Одеська області. Робота СЕС вже вирішує проблеми доступу до води під час критичних ситуацій. Завдяки цьому водоканали у цих громадах можуть працювати від 1.5 годин автономно та у критичній ситуації забезпечити доступ до води для близько 350 тисяч жителів.

Щоб розповісти про вигоди, які отримують громади від роботи СЕС та як вони можуть залучати фінансування на втілення сталих проєктів, Екоклуб провів захід «Підвищуємо сталість водопостачання у громадах завдяки сонячним елекростанціям», що відбувся 26 червня у Києві.

Із початку 2022 року Екоклуб, у межах кампанії “Сонячна допомога Україні”, допомагає громадам розвивати відновлювану енергетику, яка вже зараз дозволяє стійкіше реагувати на виклики війни. Завдяки проєкту  з міжнародною гуманітарною організацією три громади отримали сонячні станції (CЕС) для водоканалів, потужність сонячних панелей та акумуляторів яких складає:

Суми: 100,57 кВт та 81,6 кВт*год,

Миргород:  72,45 кВт та 61,44 кВт*год,

Білгород-Дністровський: 67,8 кВт та 56,32 кВт*год.

Досвід партнерських громад у встановленні СЕС для водопостачальних підприємств

Під час заходу досвідом співпраці у встановленні СЕС поділилися представники партнерських  громад. Вони розповіли про вигоди, які вже отримують завдяки роботі альтернативного джерела енергії, виклики, з якими стикнулися та подальші плани (переглядайте презентації за цим покликанням).

Миргород, Полтавська область:

СЕС вже забезпечує  автономність роботи водоканалу на 40%, тобто об’єкт отримує стабільніше енергопостачання навіть під час аварій або кризових ситуацій. Під час нещодавньої аварії  на високовольтній мережі СЕС дозволила продовжувати надавати послуги з водопостачання для 70% жителів громади. Окрім того, робота станції допомагає економити бюджетні кошти: за майже 2 місяці ми зекономили майже 116 тисяч гривень на платі а енергоносії”, –  Сергій Соломаха, міський голова Миргорода.

Сергій Соломаха, міський голова Миргорода.

Білгород-Дністровський, Одеська область:

“Від початку запуску СЕС згенеровано 21 000 кВт*год електроенергії. Ця кількість допомогла нашій громаді зекономити 139 тисяч гривень на платі за енергоносії (32% від загальних витрат на електроенергію у місяць). Очікуємо, що збережені кошти зможемо використати на масштабування проєкту”, – Олександр Скалозуб, секретар Білгород-Дністровської міської ради.

Олександр Скалозуб, секретар Білгород-Дністровської міської ради.

Суми, Сумська область:

35 000 мешканців та 11 об’єктів соціальної інфраструктури отримують питну воду з Пришибського водозабору, тому стабільне електропостачання важливе для надання базових послуг споживачам. Електростанція працює з початку травня 2024 року. За час її роботи було вироблено 16,64 МВт*год електроенергії, що становить 0,6% від загального споживання КП “Міськводоканал” або 6,2% від споживання Пришибського водозабору”, – Рима Бикова, заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів Сумської міської ради.

“Під час нещодавнього блекауту, який тривав 14 годин, робота СЕС допомогла безперебійній роботі водоканалу протягом двох годин. Ми змогли наповнити резервуар та розвозити по місту цистерни з водою для лікарень. А споживачі, які отримують водопостачання від цього водозабору, майже не відчули наслідків відключень електроенергії”, – Олексій Жуков, головний інженер Сумського водоканалу.

Олексій Жуков, головний інженер Сумського водоканалу.

Виклики та можливості для СЕС у секторі водопостачання та водовідведення України   

Виконавчий директор Екоклубу Андрій Мартинюк згадав про виклики в нормативно-правовій базі, що можуть гальмувати процес розгортання ВДЕ-проєктів у громадах. Серед таких:

– Відсутність економічно обґрунтованих тарифів, які не завжди прозорі та зрозумілі.
– Бюрократичні перепони при затвердженні тарифів.
– Тривалий та складний процес затвердження тарифів, що включає декілька етапів погодження з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) та місцевими органами влади.
– Відсутність чітких термінів для прийняття рішень.
– Затримки у приведенні тарифів у відповідність до фактичних витрат.
– Політична залежність у встановленні тарифів.
– Недостатні державні субсидії та компенсації.

Щоб таких проєктів у громадах стало більше, Екоклуб рекомендує:

– Обмежити політичне втручання у процес тарифоутворення.​

– Запровадити програми державної підтримки для оновлення інфраструктури​.

– Сприяти укладанню енергосервісних контрактів.

– Створити чітку нормативно-правову базу для СЕС, врегулювати суперечності між нормативними документами.

– Надавати субсидії водоканалам, що інвестують у відновлювану енергетику.

«Продуктивна співпраця можлива з муніципалітетами, які мають намір та спроможність втілювати сталі проєкти. Першочергово варто зосереджуватися на вирішенні нагальних проблем, як-от забезпечення водопостачання, яке є критично важливим для виживання без електрики. Цей підхід має надавати пріоритет муніципалітетам, які демонструють чіткий намір реалізації цих проєктів»пояснює Андрій Мартинюк, виконавчий директор Екоклубу.

У найближчих планах Екоклубу розробити ще 10 технічних документів для встановлення СЕС для водоканалів та допомогти у спорудженні ще 30 станцій у громадах протягом року. Ми також постійно у пошуку нових можливостей для фінансування проєктів з відновлювальної енергетики для сталого розвитку муніципалітетів.

«Міжнародні організації вже долучаються до сталої відбудови в громадах. Допомога донорів сьогодні зосереджується на підвищенні стійкості за допомогою відновлюваних джерел енергії. Закродонні партнери охочіше допомагають громадам, що готові активно долучатися до втілення проєктів та розширювати їх в перспективі», – наголошує Олена Кондратюк, проєктна менеджерка Екоклубу.

Наявність технічної документації підвищує ймовірність залучення фінансування, тож закликаємо громади відбирати обʼєкти, що найбільше потребують резервного живлення та готувати для них розрахунки. Експерти Екоклубу можуть допомогти у розробці техніко-економічних обґрунтувань. Якщо маєте запит на консультацію, будь ласка, надішліть лист із детальним поясненням на пошту office@ecoclubrivne.org.

Ознайомлюйтеся з нотатками заходу (англійською) тут.