Енергія для порятунку: дев’ять лікарень отримають сонячні електростанції для безперебійного лікування – Екоклуб – природоохоронна громадська організація

Енергія для порятунку: дев’ять лікарень отримають сонячні електростанції для безперебійного лікування

Енергія для порятунку: дев’ять лікарень отримають сонячні електростанції для безперебійного лікування

Енергетична децентралізація у громадах є необхідною в умовах війни. Заклади охорони здоров’я мають бути енергетично автономними і самостійно забезпечувати себе електроенергією. Група Нафтогаз за ініціативи Комітету ВРУ з питань енергетики та ЖКП разом з партнерами Екоклуб запровадила проєкт «Енергія сонця – лікарням». У межах проєкту встановлять дев’ять сонячних електростанцій для українських лікарень у Львівській, Харківській та Івано-Франківській областях.

Такі рішення допоможуть громадам матиме власне відновлюване джерело електроенергії. Заклади критичної інфраструктури працюватимуть стабільніше під час вимкнень електроенергії, а жителі продовжуватимуть отримувати базові послуги незалежно від критичних ситуацій.

Загальна потужність усіх СЕС – 200 кВт разом із акумуляторами, ємність яких 50 кВт*год. Завершити монтаж станцій планують до кінця вересня.

“Близько половини генерації електроенергії зруйновано, тож взимку можуть бути проблеми з енергопостачанням. Але що більше об’єктів критичної інфраструктури матимуть власні джерела живлення, то простішою вона буде. Саме тому встановлення 9 СЕС на лікарнях у східній та західній частині  України є важливим для підтримки роботи цих об’єктів у складних умовах. Ми раді, що такі проєкти можливі завдяки співпраці з  Групою Нафтогаз  та підтримці Андрія Геруса, голови Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг”, – коментує Дмитро Сакалюк, експерт Екоклубу.

“Група Нафтогаз спільно з Комітетом Верховної Ради з питань енергетики встановлює сонячні електростанції для медичних закладів. Загалом обладнаємо СЕС 9 лікарень. Це різні області, але більшість об’єктів знаходяться у прифронтових регіонах. Переконаний, що змонтовані сонячні панелі забезпечать лікарні стабільним резервним живленням і допоможуть працювати навіть у випадку знеструмлень. У даному випадку – це може врятувати людям здоров’я та навіть життя”, – зазначив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Визнаючи роль Нафтогазу в цьому проєкті, ми залишаємося непохитними у своїй прихильності до майбутнього, в якому громади покладаються на сталі енергетичні рішення. Мета Екоклубу – обладнати якомога більше лікарень та водоканалів у громадах сонячними електростанціями. Цією співпрацею ми хочемо, щоб більше газовидобувних компаній інвестували у перехід на  відновлювані джерела енергії. Екоклуб використовує цю можливість, щоб допомогти якомога більшій кількості лікарень отримати власне безперебійне джерело живлення.

“Приклад Нафтогазу – показовий. Сподіваємося, їм надихнуться інші газовидобувні українські компанії та збільшать частку виробництва електроенергії з відновлюваних джерел, а у майбутньому – взагалі перестануть використовувати викопні енергоносії”, – наголошує Дмитро Сакалюк.