Позиція громадських організацій щодо можливого звуження ОВД та СЕО – Екоклуб – природоохоронна громадська організація

Позиція громадських організацій щодо можливого звуження ОВД та СЕО

Позиція громадських організацій щодо можливого звуження ОВД та СЕО

UPD. 19 вересня Міндовкілля опублікувало Остаточну редакцію Концептуальної записки. У фінальному документі зявилось уточнення щодо транскордонної оцінки. Також у документі описані принципи, якими Україна повинна керуватися (принцип вийнятковості, контрольованості, зворотності). Мідовкілля зазначило, що в умовах війни Україна не мала можливості розробити всеосяжну основу для надання відступів від правил ОВД і СЕО.

Екоклуб вважає, що більшу частину зауваг громадськості в документі не врахували, а зміст записки залишився не конкретизованим, отже – невідповідним правилам Реформи 6.


Міндовкілля опублікувало проєкт Концептуальної записки – документ, що визначає сферу відступів від правил оцінки впливу на довкілля та стратегічної екологічної оцінки. Екоклуб разом із іншими громадськими організаціями проаналізував текст і виявив низку недоліків, а сам зміст документу неповністю відповідає описаним у Плані України вимогам. Якщо Міндовкілля не відреагує на коментарі громадськості та ухвалить її у теперішній редакції, то багато відбудовних проєктів і програм реалізовуватимуться без належної оцінки впливу на довкілля, а думку громадськості не враховуватимуть. Також є загроза сповільнення Євроінтеграції через некоректне трактування європейських правил. 

У Концептуальній записці не встановлено конкретних проєктів, чітких критеріїв їхнього втілення. Тому є загроза, що під час відбудови погоджуватимуть проєкти, що небезпечні для здоров’я людей та довкілля.  

Ознайомитися з позицією громадськості:  

Позиція громадських організацій щодо Концептуальної записки (38 downloads )

ОВД та СЕО – це процедури, що оцінюють вплив проєктів і планів на довкілля, забезпечують інформування громадськості, їхню участь у процесі ухвалення рішень. Зараз вони недосконалі: дозволи на роботу заводів та підприємств видають без ретельного аналізу за принципом “економіка передусім”.

Дякуємо організаціям, що підтримали спільну позицію: 

– ГО “Центр екологічних ініціатив “Екодія” 

– ГО “Плато” 

– ГО “Екологічно-гуманітарне об’єднання Зелений Світ” 

– ГО “Еколтава” 

– ГО “SaveDnipro” 

– Громадські організації Робочої групи 3 УНП ФГС СхП 

– Громадські організації Робочої групи 5 УС ПГ