Амбулаторія на Хмельниччині працюватиме без вимкнень електрики  – Екоклуб – природоохоронна громадська організація

Амбулаторія на Хмельниччині працюватиме без вимкнень електрики 

Амбулаторія на Хмельниччині працюватиме без вимкнень електрики 

На даху амбулаторії у Теофіполі встановили сонячну електростанцію (СЕС). Її потужність –  30.4 кВт​. У парі працюватимуть акумулятори, що зберігатимуть надлишок виробленої електроенергії.  Тому пацієнти  амбулаторії проходитимуть лікування чи обстеження навіть під час блекаутів. 

Електростанція покращить якість наданих медичних послуг у двох найбільших медичних закладах громади, що обслуговують 22 000 жителів. 

«Під час тривалого вимкнення електроенергії всі заклади використовують генератори. Однак дороговартісне пальне не дає нам змогу забезпечити безперебійну роботу критичної інфраструктури. Тому генератори використовуємо переважно для потреб котелень під час опалювального сезону. Встановлення електростанції для лікарні – важливе рішення для більшої енергетичної незалежності», – говорить Юлія Семенюк, заступниця селищного голови Теофіполя. 

СЕС встановили в межах проєкту «Відновлювані джерела енергії для стійкої України», що виконує GIZ за дорученням уряду Німеччини. Її вартість – майже 2,5 мільйона гривень.  

«В амбулаторії маємо гематологічні  та сечові аналізатори, кисневі концентратори. На спільній із амбулаторією території розташована Теофіпольська багатопрофільна лікарня, яка має апарати для гемодіалізу, комп’ютерний томограф, рентгенологічні та ультразвукові  апарати. Усе це обладнання потребує стабільного електропостачання», – наголошує Ірина Яковлєва, головна лікарка КНП «Теофіпольський ЦПМСД» Теофіпольської селищної ради. 

Під час вимкнень електроенергії амбулаторія працювала завдяки дизельним генераторам, але, за словами головної лікарки,  вони не можуть забезпечити повноцінної роботи  медзакладу. Робота СЕС зменшити витрати на платі за електроенергію із загальної мережі: економія становитиме орієнтовно 228 тисяч гривень на рік. Заощаджені кошти планують спрямувати на покращення надання медичних послуг. 

У Теофіпольській громаді працюють кілька сонячних електростанцій і їхня загальна потужність – 3.1 МВт. Зараз громада планує збільшити генерацію електроенергії з відновлюваних джерел до 10 МВт. Це зменшить залежність від викопних видів палива, підвищить енергетичну безпеку критичної інфраструктури. 

«Селищна рада спільно з ТЕК та «Хмельницькобленерго» працюють над проєктом «Енергетичний острів Теофіпольської ТГ», який забезпечить безперебійне енергопостачання для громади під час блекаутів, – говорить Юлія Семенюк. 

У межах проєкту «Відновлювані джерела енергії для стійкої України» консорціум громадських організацій (Екоклуб, Екодія, ENERGY ACT FOR UKRAINE Foundation, RePower Ukraine Charitable Foundation) працює з 16-ма громадами, що отримали гранти на втілення ВДЕ-проєктів – встановлення сонячних електростанцій.

Проєкт «Відновлювані джерела енергії для стійкої України» виконується GIZ за дорученням уряду Німеччини.