«Дірява» енергоефективність рівненських шкіл – Екоклуб – природоохоронна громадська організація

«Дірява» енергоефективність рівненських шкіл

23,6 млн грн. за 2015-2016 навчальний рік було виділено із бюджету на опалення шкіл Рівного. Сума могла б бути меншою, якби у школах слідкували за втратами тепла, а енергоефективні заходи проводилися б у відповідності до будівельних стандартів. Про це повідомляє Інна Мулявка, прес-секретар ГО «Екоклуб».

Екоклуб за допомогою тепловізійної зйомки (обстеження за допомогою тепловізора, що фіксує теплове випромінювання)перевірив, наскільки ефективно витрачаються енергоресурси навчальними закладами. Активісти з тепловізором оглянули та проаналізували енергоефективність десяти рівненських шкіл. Із них сім мають теплоспоживання вище середнього рівня, 3 – нижче середнього рівня.

– У ході обстеження ми виявили ряд типових проблем, як от: втрати тепла через відсутність зарадіаторних екранів; відкриті вікна ввечері або у вихідні дні; дірки в стіні, через які відбуваються втрати тепла і які дуже просто закрити, – розповідає Наталка Холодова, координаторка проекту Екоклубу «Рівне енергоефективне». – А також, що в деяких навчальних закладах заходи з енергоефективності (встановлення пластикових вікон, утеплення стін) були проведені з порушенням будівельних норм. Це яскраво помітно при тепловізійному обстеженні.

Усі отримані матеріали разом із рекомендаціями заходів із підвищення енергоефективності активісти планують передати відповідальним представникам міської влади.

Активісти наголошують, що підвищення енергоефективності – це найкращий спосіб запобігання зміні клімату, створення  нових робочих місць і формування податків в місцеві та національні  бюджети, а також досягнення державою економічної та екологічної безпеки.