«Дірява» енергоефективність рівненських шкіл – Екоклуб – природоохоронна громадська організація

«Дірява» енергоефективність рівненських шкіл

23,6 млн грн. за 2015-2016 навчальний рік було виділено із бюджету на опалення шкіл Рівного. Сума могла б бути меншою, якби у школах слідкували за втратами тепла, а енергоефективні заходи проводилися б у відповідності до будівельних стандартів.

Екоклуб за допомогою тепловізійної зйомки* перевірив, наскільки ефективно витрачаються енергоресурси навчальними закладами. Активісти з тепловізором оглянули та проаналізували енергоефективність десяти рівненських шкіл. Із них сім мають теплоспоживання вище середнього рівня, 3 – нижче середнього рівня.

«У ході обстеження ми виявили ряд типових проблем, як-от: втрати тепла через відсутність зарадіаторних екранів; відкриті вікна ввечері і/або у вихідні дні; дірки в стіні через, які відбуваються втрати тепла і які дуже просто закрити, – розповідає Natalia Kholodova, координаторка проекту Екоклубу «Рівне енергоефективне». – А також, що в деяких навчальних закладах заходи з енергоефективності (встановлення пластикових вікон, утеплення стін) були проведені з порушенням будівельних норм. Це яскраво помітно при тепловізійному обстеженні».

Усі отримані матеріали разом із рекомендаціями заходів із підвищення енергоефективності активісти планують передати відповідальним представникам міської влади.

«Зрозуміло, що бюджети є дефіцитними і ніколи не буде можливості утеплити всі школи одразу, – коментує координатор проектів Екоклубу Дмитро Сакалюк. – Проте сьогодні існує ряд фінансових інструментів для залучення небюджетних коштів: кредити, підписання енергосервісних контрактів тощо. Їх пошуком та впровадженням повинні займатися управління освіти та державна влада», – переконаний природоохоронець.

Активісти наголошують, що підвищення енергоефективності – це найкращий спосіб запобігання зміні клімату, створення нових робочих місць і формування податків в місцеві та національні бюджети, а також досягнення державою економічної та екологічної безпеки.

Зацікавлені можуть ознайомитися із результатами тепловізійного обстеження у приміщенні InfoHub (вул. Словацького, 3а) та кінотеатрі Multiplex “Ера” (вул. Гагаріна, 51).

Екоклуб виголошує подяку адміністрації цих закладів за сприяння у розміщенні виставки.