На Львівщині та Житомирщині встановлять сонячні електростанції для потреб водоканалів – Екоклуб – природоохоронна громадська організація

На Львівщині та Житомирщині встановлять сонячні електростанції для потреб водоканалів

На Львівщині та Житомирщині встановлять сонячні електростанції для потреб водоканалів

Українські громади навіть під час війни вкладають кошти у розвиток відновлюваних джерел енергії. Звягельська (Житомирська область) та Бродівська (Львівська область) громади виділили кошти на встановлення сонячних електростанцій (СЕС) для потреб водоканалів. 

Коли зникає електроенергія, робота водоканалів опиняється під загрозою. Без електрики насоси не працюватимуть і споживачі залишаються без води. Відсутність електрики також загрожує роботі очисних споруд, що може спричинити забруднення питної води. 

Сонячні електростанції, встановлені для роботи водоканалів, допомагають зменшити витрати громади на електрику під час нормальної роботи та забезпечити мінімальне постачання води під час перерв в електропостачанні з мережі.

СЕС для водоканалу у Звягелі

Із 2021 року Звягельська громада працює у напрямку енергетичної незалежності. Відтоді запровадили систему енергоменеджменту, розпочали моніторинг споживання енергоресурсів та реалізували низку енергоефективних проєктів.  

У грудні минулого року завдяки співпраці з Екоклубом для місцевої лікарні встановили електростанцію. Тепер СЕС робить внесок у надання медичної допомоги незалежно від відключень електрики та допомогає громаді вивільнити кошти на інші потреби. 

А вже 14 березня 2023 року депутати міської ради виділили із бюджету громади шість мільйонів гривень на встановлення СЕС для «Звягельводоканал». Підприємство надає послуги для більше 30 тисяч жителів громади.

«Завдяки встановленій станції хочемо компенсувати частину споживання електрики водоканалом і збільшити частку використання відновлюваної енергетики у громаді», – наголошує Юрій Савич, начальник Відділу підтримки громадських ініціатив та енергоефективності Звягельської міської ради.

За попередніми розрахунками, робота станції допоможе скоротити річне споживання електроенергії підприємства на 164 тис. кВт*год. Це покриє річну потребу в електроенергії на 11%. А прогнозована економія коштів на тарифі за електропостачання становитиме 921 тис. грн/рік (за тарифом 5,62 грн/кВт*год).

Зараз Звягельська міська рада спільно із експертами Екоклубу розробляють техніко-економічне обґрунтування встановлення СЕС для водоканалу – розраховують економічну доцільність встановлення станції.

«Генеруючу потужність станції обрали відповідно до даних погодинного навантаження так, щоб максимальна генерація відповідала мінімальному споживанню (за винятком аварійних ситуацій). Таким чином, уся вироблена електроенергія споживатиметься на об’єкті і не виникає потреби подавати електрику у мережу. Це спрощує проєкт як з технічної сторони, так і зі сторони дозвільної документації», – говорить Дмитро Сакалюк, експерт ГО «Екоклуб».

СЕС для водоканалу у Бродах

Бродівська громада також виділила кошти на сонячну станцію для водоканалу. Для цього передбачили з бюджету 3 600 000 гривень. Мережеву електростанцію встановлять на трьох об’єктах комунального підприємства «Бродиводоканал». Її загальна потужність – 100 кВт. 

 Послуги з водопостачання та водовідведення від “Бродиводоканал” отримують 8 254 жителів громади. Завдяки встановленій СЕС абоненти сплачуватимуть за комунальні послуги за стабільним тарифом. А ще отримуватимуть водопостачання незалежно від відключень електрики.

 Виробництво електроенергії від СЕС оцінюють у 106 634 кВт*год на рік. Це покриє 13,5% річної потреби підприємства в електроенергії:

“У випадку аварій електромереж СЕС забезпечить надання послуг з водопостачання та водовідведення. Також надасть можливість підприємству заощаджені кошти з оплати за електроенергію використовувати для покращення роботи водоканалу”, – стверджують представники “Бродиводоканал”.

Чому СЕС для водоканалів

Як йдеться в аналізі сезонної динаміки споживання води в Україні (звіт Інститут водних проблем НАН України за 2017 рік), зазвичай найбільше споживання у водоканалів припадає у період з літа до осені. Протягом цього часу люди більше використовують воду для власних потреб: для поливу городів та садів, приготування їжі. Також у цей період можуть збільшуватися водозабори для підприємств та інших галузей економіки. Тому сонячні електростанції, що найбільше генерують електроенергію у теплий період, дозволять водоканалам працювати на повну потужність. А ще забезпечать людям та підприємствам необхідні об’єми води.

“Російські ракетні удари спричинили руйнування інфраструктури та залишали українців без доступу до питної води. Хоча сонячні електростанції не можуть вирішити всі складні проблеми, пов’язані з війною, вони можуть стати життєво важливим джерелом електрики. Тобто забезпечувати мінімальне постачання води жителям міст і сіл, коли інші джерела енергії недоступні. Ці сталі рішення продовжуватимуть приносити користь нашим громадам протягом наступних двох десятиліть, сприяючи розвитку та стійкості “, – говорить виконавчий директор Екоклубу Андрій Мартинюк.

Уже три роки у місті Вознесенськ, що на Миколаївщині, працює СЕС у комунальному підприємстві «Водопостачання м.Вознесенська». Її потужність – 50 кВт, що забезпечує 20% потреб насосної станції в електроенергії. У листопаді минулого року міська рада виділила з бюджету громади 5,9 мільйонів гривень на облаштування додаткових 150 кВт:

«Впроваджуємо заходи, які у перспективі після війни дозволять гальмувати ріст тарифів та зменшувати споживання електроенергії. Відключення електроенергії показали додаткову перевагу сонячних електростанцій. Насосні станції, які обладнані сонячними панелями, мають можливість автономно забезпечити себе електрикою, при цьому, не споживати викопні ресурси», – зазначає Вікторія Бальцер, секретарка міської ради м. Вознесенськ.