Як жити в будинку без опалення: основні поради – Екоклуб – природоохоронна громадська організація

Як жити в будинку без опалення: основні поради

Як жити в будинку без опалення: основні поради

Напад росії на Україну призвів до того, що будинки залишилися без опалення. Екоклуб публікує кілька порад, як у них жити, якщо евакуація – не ваш варіант. 

Злийте воду з системи опалення. По всій території України досі можливе різке зниження температури, і вода в трубах та радіаторах може замерзнути. Від цього труби можуть лопнути, а вашу домівку заллє вода. Окрім того, після перемоги доведеться платити за дорогий ремонт. У приватному будинку запірна арматура для злиття води знаходиться в найнижчій точці системи опалення, натомість у багатоповерхівках – у підвалах. У підвалах ще є багато чого іншого, тому варто скористатися допомогою знаючої людини. Але врятовані радіатори того вартують. 

Харчуйтесь калорійно. Ситі люди мерзнуть менше. Тому на час війни та холоду варто відмовитися від низькокалорійних дієт та харчуватися ситними стравами. 

Одягайтеся багатошарово. Багато шарів одягу утримують тепло краще, ніж кілька товстих шарів. Тому потрібно одягати все, що є, одне на друге, починаючи від спортивного одягу під джиси і закінчуючи махровим халатом на легеньку куртку. Особливо це важливо робити на ніч. 

Облаштуйте спальне місце. Кілька порад, як це зробити найкраще:

  • Розмістіть спальне місце у кімнаті, куди потрапляє якнайбільше сонця протягом дня. Бажано, щоб сонячне проміння падало на темні поверхні на підлозі. Для цього протягом дня варто повністю відкривати штори і щільно їх закривати після заходу сонця. 
  • За наявності, встановіть у цій кімнаті туристичну палатку або ж зробіть ніби велику дитячу халабуду і спіть у цих спорудах: так буде значно тепліше. 
  • Постеліть на підлогу матраци, ковдри тощо. Це потрібно зробити для того, щоб тепло тіла не втікало через підлогу. 
  • Спіть удвох чи й більше разом: так набагато тепліше. 

– Традиційно українці в таких випадках думають про буржуйку, але це дуже неочевидне рішення

  • Буржуйка дуже неефективна: потрібно багато дров, а як тільки перестає горіти, відразу стає холодно. 
  • Виведення димаря через вікно призведе до щілин між ним і вашою саморобною конструкцією для втримання димаря у вікні. Через ці щілини буде потрапляти багато холодного повітря. 
  • У кімнаті стане багато диму, і це може бути небезпечно.
  • Невідомо, де брати дрова і на що перетвориться ваша квартира.  

Теперішню холодну погоду цілком можна пережити без опалення, якщо добре підготуватися. А після перемоги потрібно добре утеплити житло. 

Головне фото: аналітичний портал “Акцент”.