Оцінка впливу на довкілля – Екоклуб – природоохоронна громадська організація

Оцінка впливу на довкілля

Оцінка впливу на довкілля

Чому це для нас важливо

Врахування природоохоронних цілей – важлива передумова для розвитку промисловості, особливо під час післявоєнної відбудови. Оцінка впливу на довкілля (ОВД) – це процедура, що визначає можливий небезпечний вплив на стан довкілля і здоров’я населення під час прийняття рішень щодо провадження господарської діяльності (будівництво, реконструкція, технічне переоснащення, розширення, перепрофілювання, ліквідація об’єктів, інше втручання в природне середовище) з урахуванням державних, громадських та приватних інтересів.  

ОВД покликане забезпечувати участь громадськості у процесах прийняття рішень, які мають вплив на стан довкілля. Проте до війни ця процедура працювала недосконало: дозволяла будівництво підприємств, які у своїх звітах з ОВД повідомляли про перевищення викидів небезпечних речовин. А під час війни та післявоєнної відбудови ОВД обмежили. 

Тому під час післявоєнної відбудови незовсім ефективне ОВД може затримувати та ускладнювати будівництво, запуск важливих для держави проєктів, збільшувати ризики реалізації потенційно небезпечних для довкілля діяльностей. Екоклуб вважає, що в Україні потрібно реформувати систему оцінки впливу на довкілля.   

Що робить Екоклуб  

Виборює право на чисте довкілля у Рівненській області. 

Розвиває громадську мережу моніторингу якості повітря на Рівненщині. 

Реалізує право на відкритий доступ до інформації у сфері довкілля для громадськості (подає запити до Міндовкілля, ОДА, потенційно загрозливих підприємств щодо надання та роз’яснення інформації з питань впливу на довкілля, аналізує та оприлюднює у власних каналах комунікації). 

– Допомагає виборювати право громадськості приймати участь у процесах прийняття рішень, що стосуються довкілля (вивчає звіти з ОВД потенційно загрозливих для довкілля проєктів, залучає громадськість до їхнього вивчення, подає зауваги і пропозиції, оприлюднює результати). 

– Інформує громади про можливості участі у процесах прийняття рішень у сфері довкілля (оприлюднює інформацію про плановану діяльність підприємств, інформує, як можна ознайомитись з документацією під час воєнного стану, поширює інформацію у ЗМІ про шляхи та можливості участі громадськості під час прийняття рішення щодо ОВД). 

– Аналізує нормативно-правову базу у сфері ОВД, досліджує особливості її реалізації та надає рекомендації щодо вдосконалення представникам уряду (готує дослідження/ матеріали щодо ефективності існуючого законодавства з ОВД в Україні та за кордоном, законопроектів у сфері ОВД, надсилає листи з пропозиціями та зауваженнями щодо таких).  

– Готує пропозиції до вдосконалення інструменту ОВД в Україні. 

Як долучитися до Екоклубу 

– Вподобати сторінку, слідкувати за новинами та поширювати їх. 

– Готувати інформаційні матеріали (дописи, статті, інтерв’ю). 

– Допомагати в організації та проведенні заходів та онлайн активностей. 

– Аналізувати, подавати пропозиції та зауваги до звітів з оцінки впливу на довкілля підприємств. 

– Долучитися до розробки пропозицій по вдосконаленню ОВД. Для цього треба написати лист для фахівчині Екоклубу, Юлії Квітки kvitka@ecoclubribne.org   

Публікації по темі:

На розгляді законопроєкт, прийняття якого спричинить неконтрольоване вирубування лісів

Заводу “Волинь-цемент” дозволили працювати попри неповний звіт про вплив на довкілля

Пропозиції Екоклубу до звіту з оцінки впливу на довкілля підприємства “Колор С.І.М.”

ООН розглядає скаргу Екоклубу щодо недосконалого законодавства України з оцінки впливу на довкілля

Новий звіт з оцінки впливу на довкілля Кроноспану містить недостовірну інформацію 

Стратегічна екологічна оцінка проєктів відбудови України

Підприємство у Сумах планує переробляти медичні відходи: у чому можлива небезпека

Аналіз звіту з ОВД заводу “Волинь-цемент”: позиція Екоклубу

Небезпека для людей та довкілля: завод на Рівненщині планує спалювати хімічні та промислові відходи

Зміни до законодавства у сфері ОВД: позиція Екоклубу

Оцінка впливу на довкілля у країнах Європи та Канади: підходи та особливості

Добудова Ташлицької ГАЕС загрожує мережі природоохоронних територій

Запропоновані зміни до системи оцінки впливу на довкілля — крок назад у процесі євроінтеграції України

Рішення Верховного Суду у справі про критику Екоклубом підприємства-забруднювача Кроноспан

Як забезпечити економічні та довкіллєві інтереси: рекомендації Екоклубу до зміни оцінки впливу на довкілля в Україні

Екоклуб знову судитиметься з Департаментом екології та природних ресурсів Рівненської ОДА

Що таке пост моніторингу якості повітря і для чого він потрібен місту?

SLAPP – “ляпас” громадськості

Екоклуб відстояв у Верховному Суді право на критику Кроноспану

Екоклуб vs Департамент екології Рівненської ОДА: активісти скаржаться до Верховного Суду

Кроноспан проти ветерана АТО: критика заборонена

Чому Екоклуб судиться з Департаментом екології та природних ресурсів Рівненської ОДА?

Суд Кроноспану проти Екоклубу: позивач не з’явився, засідання перенесено

Екоклуб отримав судовий позов від представників Кроноспану

11 тонн формальдегіду у повітря щороку – плановані викиди від Кроноспану у Городку

Зауваги Екоклубу до Звіту з ОВД деревообробного заводу у с. Городок

Концентрацію формальдегіду у Городку буде перевищено у 9 разів – Екоклуб

Timeline

2023
ООН почала розгляд скарги Екоклубу щодо недосконалого законодавства України з оцінки впливу на довкілля
Екоклуб подав скаргу до комітету Орхуської конвенції. Ми вважаємо, що державні процедури стратегічної екологічної оцінки (СЕО) та оцінки впливу на довкілля (ОВД) в Україні недосконалі, і не забезпечують належної участі громадськості. Ці проблеми зумовлюють будівництво небезпечних для здоров’я людей та довкілля об’єктів, заохочують співпрацю із недобросовісними інвесторами.
Екоклуб проаналізував новий звіт з оцінки впливу на довкілля Кроноспану: він містить недостовірну інформацію

Екоклуб занепокоєний недостовірною та неповною інформацією у звіті. Зокрема, щодо кількості водоспоживання, утворення та поводження з відходами, про вплив шумового навантаження.

Кроноспан проходить нову оцінку впливу на довкілля

Деревообробний завод “Кроноспан” біля Рівного планує розширити виробництво. Підприємство опублікувало новий звіт з оцінки впливу на довкілля. Із нього дізнаємося про діяльності, які можуть вплинути на здоров’я людей та природнє середовище.

 

2022
Скарга до Верховного Суду: Екоклуб вимагає скасувати позитивний висновок на будівництво Кроноспану

Екоклуб подав касаційну скаргу до Верховного Суду України. Ми оскаржуємо рішення Восьмого апеляційного адміністративного суду, що став на бік деревообробного підприємства “Кроноспан” у Городку, і скасував рішення Рівненського окружного адміністративного суду від 1 липня минулого року.

ДЛЯ КРОНОСПАНУ СКАСУВАЛИ ПОЗИТИВНИЙ ВИСНОВОК З ОВД

Екоклуб переміг у суді проти Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА. На судовому засіданні 1 липня деревообробному заводу “Кроноспан”, що будують неподалік Рівного, Рівненський окружний адміністративний суд скасував позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля.

ПОЧАТОК РОЗГЛЯДУ СПРАВИ ЕКОКЛУБУ ПРОТИ ДЕПАРТАМЕНТУ ЕКОЛОГІЇ ТА ПРИРОДНИХ РЕСУРСІВ РОДА

У 2020 році Екоклуб подав судовий позов проти Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА. Ми вимагали скасувати позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля Кроноспану.

Судова тяганина тривала більше двох років, оскільки спочатку місцеві суди ухвалили незаконне рішення про повернення позову Екоклубу. Згодом на тривалість розгляду вплинув воєнний стан в Україні та участь у процесі багатьох учасників (третьої сторони – Кроноспану). 

2021
Екоклуб подав скаргу до комітету Орхуської конвенції щодо недосконалого законодавств аз ОВД

Ми вважаємо, що державні процедури стратегічної екологічної оцінки (СЕО) та оцінки впливу на довкілля (ОВД) в Україні недосконалі, і не забезпечують належної участі громадськості. Ці проблеми зумовлюють будівництво небезпечних для здоров’я людей та довкілля об’єктів, заохочують співпрацю із недобросовісними інвесторами.

Верховний Суд України задовольнив скаргу Екоклубу на рішення місцевого суду у справі проти Департаменту Екології Рівненської ОДА

Позовом до Департаменту Екоклуб оскаржував позитивний висновок про оцінку впливу на довкілля деревообробного заводу Кроноспан, який зробив можливим його будівництво.

Суд першої інстанції та апеляційний не допустили до розгляду справу Екоклубу. Ми звернулися до Верховного Суду, щоб відстояти право оскаржувати висновок  з ОВД  і наше звернення було задоволено. 

Екоклуб знову оскаржуватиме у суді позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля щодо планової діяльності заводу.

Екоклуб подав касаційну скаргу до Верховного суду у справі проти Департаменту

Екоклуб оскаржує позитивний висновок про оцінку впливу на довкілля деревообробного заводу, що видав Департамент екології та природних ресурсів РОДА, зробивши можливим його будівництво. Проте наш позов до Департаменту не допустили до розгляду у суді першої інстанції.

Тому Екоклуб знову звернувся  до Верховного суду з надією на справедливе судочинство.

Верховний Суд задовольнив скаргу Екоклубу у справі проти Кроноспану

Верховний Суд України виправдав Екоклуб, який критикує плановану діяльність деревообробного заводу Кроноспан та скасував рішення рівненських судів, які визнали публікації Екоклубу протиправними. 

Своїм рішенням Верховний Суд визнає, що критика потенційно загрозливих для довкілля проєктів зі сторони громадськості є важливою підвалиною демократичного устрою держави і вона не може бути обмежена.  

2020
Екоклуб подав позов про скасування висновку з ОВД Кроноспану

У позові до Департаменту екології та природних ресурсів Рівненської ОДА Екоклуб просив скасувати висновок з ОВД. Позов прийняли до розгляду, згодом повернули через підпис юрисконсультки, а не керівника. Екоклуб подав апеляцію, яка теж була відхилена.

Депутати європарламенту підтримали Екоклуб

Депутатка Європейського парламенту Viola von Cramon разом із 25 колегами підтримали Екоклуб у судовому процесі із представниками Кроноспану

Розпочалася судова справа Проти Екоклубу

Кроноспан подав позов на Екоклуб щодо захисту своєї ділової репутації. У ньому вимагав спростувати твердження, базовані на звіті з ОВД, та відшкодувати 150 000 грн. Згодом Кроноспан зменшив суму відшкодування до 1 грн.

Громадськість підтримала Екоклуб перед першим судом.

На перше судове засідання представники Кроноспану не з’явилися,  як і  на наступні п’ять. 

Екоклуб проаналізував звіт з Оцінки впливу на довкілля Кроноспану.

За висновками Екоклубу, фонова концентрація формальдегіду у Городку вже перевищує безпечну концентрацію у 4,5 разів, бензолу – у 10 разів.

Протести місцевих жителів

Щоб привернути увагу до потенційної шкоди від діяльності деревообробного заводу жителі Городка та навколишніх громад організували протести на майдані незалежності та під стінами ОДА, а також перекрили автодорогу “Устилуг-Луцьк-Рівне”.

2019
Громадські слухання

 У селі Городок відбулися громадські слухання щодо обговорення оцінки впливу на довкілля діяльності деревообробного заводу Кроноспан, що будують поблизу Рівного.

Обласна влада та інвестори підписали  меморандум про співпрацю

На сайті Рівненської ОДА з’явилася публікація: “На Рівненщину офіційно зайшов потужний міжнародний інвестор”. У ній ОДА офіційно повідомила про підписання меморандуму про співпрацю з компанією “Кроноспан”.

ОСТАННІ НОВИНИ

  • Лакофарбове підприємство на Рівненщині забруднює довкілля: як вплинути 
    Серцево-судинні захворювання, хвороби печінки та кровоносної системи – неповний перелік поширених недуг серед жителів Клеванської громади на Рівненщині. Там більше двадцяти років тому розпочало роботу лакофарбове підприємство «Колор С.І.М.». Відтоді показники захворюваності у селищі стрімко зросли. Місцеві стверджують, усе через «хімічний» запах від виробництва, який спричиняє головні болі, головокружіння та отруєння у людей.   Зараз підприємство […]
  • На розгляді законопроєкт, прийняття якого спричинить неконтрольоване вирубування лісів
    Верховна Рада розглядає законопроєкт, який має на меті скасувати проходження процедури оцінки впливу на довкілля (ОВД) для санітарних рубок. Він також передбачає обов’язкове ОВД для більших за розміром територій для заліснення.  Його прийняття може спричинити неконтрольоване вирубування лісів, а лісівники не нестимуть відповідальності за масові рубки. Також він стимулює втрати лісового фонду України, оскільки послаблюються […]
  • Заводу “Волинь-цемент” дозволили працювати попри неповний звіт про вплив на довкілля
    “Волинь-Цемент” у Здолбунові отримав позитивний висновок з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Це означає, що заводу дозволили працювати попри неточності у звіті: підприємство планує спалювати види палива, які можуть забруднити довкілля, вплинути на здоров’я людей.  Позитивний висновок з ОВД заводу “Волиньцемент” показує, що під час війни в Україні порушуються норми і правила закону.    У чому проблема […]
  • Пропозиції Екоклубу до звіту з оцінки впливу на довкілля підприємства “Колор С.І.М.”
    Екоклуб подав зауваги та пропозиції до звіту з оцінки впливу на довкілля підприємства “Колор С.І.М.” ТОВ “Колор С.І.М.” у Клевані (Рівненський район) планує отримати дозвіл на викиди у повітря та відновити виробництво. Екоклуб проаналізував звіт підприємства. Ми пропонуємо, щоб Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів відмовило у видачі висновку з оцінки впливу на довкілля, оскільки […]
  • ООН розглядає скаргу Екоклубу щодо недосконалого законодавства України з оцінки впливу на довкілля
    Екоклуб подав скаргу до комітету Орхуської конвенції. Ми вважаємо, що державні процедури стратегічної екологічної оцінки (СЕО) та оцінки впливу на довкілля (ОВД) в Україні недосконалі, і не забезпечують належної участі громадськості. Ці проблеми зумовлюють будівництво небезпечних для здоров’я людей та довкілля об’єктів, заохочують співпрацю із недобросовісними інвесторами. Україна прямує до Євросоюзу, де ОВД – один […]
  • Новий звіт з оцінки впливу на довкілля Кроноспану містить недостовірну інформацію 
    Завод “Кроноспан Рівне”, що розташований у Городку, планує реконструювати промислові будівлі та споруди під підприємство деревообробної промисловості. Про це йдеться в опублікованому звіті з оцінки впливу на довкілля (ОВД).   Екоклуб занепокоєний недостовірною та неповною інформацією у звіті. Зокрема, щодо кількості водоспоживання, утворення та поводження з відходами, про вплив шумового навантаження. Вважаємо, завод повинен переглянути інформацію та надати […]